Artiklar

Är min trädgård redo för en pool?

Att ha en pool på tomten är något som många har som en dröm och när man då är redo att uppfylla detta finns det en hel del saker att tänka på.
Valet styrs av budget, markförhållanden och regler. En nedgrävd pool, så kallad markpool, eller ovanjordspool eller kanske delvis nedgrävd pool? Planering a och o och det första man ska fundera på är placeringen, en pool på en vindskyddad plats söderläge är det ideala, eftersom solen då hjälper till att värma upp poolen. Om man vill bada utan att ha publik bör man också tänka på insynen.

Bygglov

För att gräva en pool i trädgården behövs det oftast inte bygglov, men bor du i ett stadsplanerat område kräver många kommuner marklov. Vilka krav som gäller varierar från kommun till kommun. Något som däremot gäller överallt är hur nära tomtgränsen poolen hamnar, det måste vara minst 4,5 meter. Kontakta din kommun för att se vad som gäller för just din tomt.

Växtligheten

Det kommer att krävas en hel del markarbete och man ska sikta på att låta så mycket som möjligt av det uppväxta i trädgården få finnas kvar, det tar tid att få växtligheten prunkande och trevlig. Men man måste också tänka på att träd och växter för nära poolen kan ställa till problem med nedskräpning i poolen.

Kostnader

I en budget för poolbygget ska man inte glömma gräv- och markarbete samt bortforsling av jord. Trädäck eller stenläggning? Vad får plats och vad finns där redan som kan införlivas i din poolmiljö. Generellt kan man säga att allt arbete runt omkring poolen kostar ungefär lika mycket som själva poolpaketet.

Välj rätt poolmodell

Vad ska man då välja för pool? Nedsänkt, delvis nedsänkt eller ovan mark? Vill du spara pengar och gräva så lite som möjligt är en pool ovan mark som gäller, denna kan ju också kompletteras med ett trädäck som ger ett sken av att poolen är nedgrävd.
Är tomten sluttande blir det ofta en bra lösning med en pool som är delvis nedsänkt, då utnyttjas tomtens naturliga förutsättningar och poolen blir en naturlig del av trädgården samtidigt som schaktningen blir minimal.
En nedgrävd pool kräver mer markarbete men är för många av oss den typ av pool som vi uppfattar som riktigt klassisk. På en plan tomt blir den absolut snyggast eftersom den inte tar utrymme på höjden utan smälter in i omgivningen.

Tillvalen

Förutom tillvalen som färg på liner, poollampor, vilket slags överdrag och filter ska även poolen värmas, här kan ett befintligt värmesystem som bergvärmepump eller vedpanna kan en värmeväxlare installeras för att värma poolen. Alternativen till detta är en poolvärmepump eller solfångare. Vilken uppvärmning det än blir måste även detta planeras in och kostnadsberäknas.